Ημέρα πρώτη, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017
Ώρα 6:30 συναντηθήκαμε στο αεροδρόμιο «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ». Ώρα 8:30 απογειωθήκαμε με την πτήση Α3 820 της AEGEAN AIRLINES για τη Γενεύη. Προσγειωθήκαμε ύστερα από υπέροχη τρίωση πτήση πάνω από τη νότια και κεντρική Ευρώπη, τις χιονισμένες Άλπεις, τα ποτάμια και τις λίμνες της Ελβετίας στις 10:30 τοπική ώρα στο αεροδρόμιο της Γενεύης. Μας παρέλαβε ο πολύ ευγενικός οδηγός Jean Pierre – με μακρινή καταγωγή από την Ελλάδα – και έτσι άρχισε το όμορφο ταξίδι μας στις δυο χώρες, Γαλλία και Ελβετία. Ο Σταμάτης Μιχαηλίδης– γαλλομαθής, τελειοφοιτος του Λυκείου Μελισσίων και φοιτητής πλέον στο Πανεπιστήμιο Πειραιά – ανέλαβε τη συνεννόηση με τον Jean Pierre. Όμως άκουγε και στα ιταλικά και στα αγγλικά. Πρώτος προορισμός η γαλλική γραφική πόλη Annecy. Παρακάμπτοντας τον κεντρικό δρόμο, επισκεφτήκαμε το διπλό γεφύρι Pont de la Caille (Ποντ ντε λα Κάιγ).
Το μεσημέρι φτάσαμε στο Annecy, γραφικότατο χωριό δομημένο γύρω από την ομώνυμη λίμνη. Την ίδρυσαν πριν αιώνες οι πρίγκηπες της Σαβοΐας. Θυμίζει πολύ τη Βενετία, με όμορφα καθαρά κανάλια ορμητικού νερού ανάμεσα στα παλιά σπίτια του οικισμού. Περάσαμε πέντε ώρες περιήγησης και χαλάρωσης στα γραφικά δρομάκια, τα γεφύρια, τα πάρκα δίπλα στη λίμνη. Οι φωτογραφίες είναι λίγες μπροστά σε ό,τι χόρτασε το μάτι μας.
Στις πέντε το απόγευμα πήραμε το δρόμο για το ξενοδοχείο. Περνώντας δυο φορές τα σύνορα Γαλλίας – Ελβετίας καταλήξαμε στο ξενοδοχείο Business Park στο Thoiry (Τουαρύ) της Γαλλίας. Μετά από δίωρη ξεκούραση δειπνήσαμε σε κοντινό ιταλικό εστιατόριο. Δοκιμάσαμε εξαιρετικές πίτσες και μακαρονάδες. Επιστρέψαμε κατάκοποι στο ξενοδοχείο. Μάς περίμενε μια δύσκολη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα επόμενη μέρα.

Ημέρα δεύτερη, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017
Πήραμε πρωινό στις 8:00 και στις 8: 45 μας υποδέχθηκαν στην είσοδο του CERN. Μας ξενάγησαν στον πρώτο επιταχυντή Synchrocyclotron καθώς και στον ανιχνευτή ATLAS του επιταχυντή LHC, ενός από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους επιταχυντές σωματιδίων που έχει κατασκευαστεί. Στη συνέχεια, χωρισμένοι σε ομάδες των 4, οι μαθητές πραγματοποίησαν τα εξής πειράματα : α) ακτίνες Χ (έμαθαν να λειτουργούν τη μηχανή ακτίνων Χ κι επιπλέον παρατήρησαν την αλληλεπίδραση φωτονίων υψηλής ενέργειας σε διάφορα υλικά), β) electron tube (επιτάχυναν τα ηλεκτρόνια και έλεγξαν τη δέσμη ηλεκτρονίων, επίσης μελέτησαν την επίδραση του μαγνητικού πεδίου στη δέσμη ηλεκτρονίων), γ) cloud chamber (θάλαμος νέφους)· με τη βοήθεια ξηρού πάγου και ισοπροπανόλης εφτιάξαν μία διάταξη (φορώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό) και παρατήρησαν τις τροχιές σωματιδίων. Επιπλέον, με βάση την τροχιά που άφηναν τα διάφορα σωματίδια μπορούσαν να τα κατηγοριοποιήσουν. Έμαθαν να αναγνωρίζουν από τις τροχιές τους τα σωματίδια α, τα ηλεκτρόνια και τα μιόνια. Τέλος κλείσαμε την εκπαιδευτική μας επίσκεψη στο CERN παρακολουθώντας την Έκθεση Μικρόκοσμου.
Αργά το απόγευμα επισκεφτήκαμε το κέντρο της Γενεύης. Κάναμε μια βόλτα με το λεωφορείο στην παλαιά πόλη, και περπατήσαμε στις γέφυρες της λίμνης.
Αρκετά κουρασμένοι αλλά φορτωμένοι υπέροχες εμπειρίες και εικόνες επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για το δείπνο.

Ημέρα Τρίτη, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017
Η τρίτη ημέρα του ταξιδιού ξεκινά νωρίς, καθώς έχουμε να επισκεφθούμε την πρωτεύουσα της Ελβετίας, τη Βέρνη. Πρώτη μας στάση ήταν το Μουσείο του Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος ανέπτυξε τη θεωρία της σχετικότητας, στο γραφείο διπλωματών ευρεσιτεχνίας στη Βέρνη. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε ένα πάρκο με αρκούδες (σήμα κατατεθέν της Βέρνης, καθώς πήρε το όνομά της από μία αρκούδα που σκότωσε ο Δούκας Μπέρτολντ στην περιοχή). Μετά περιηγηθήκαμε στην παλιά πόλη της Βέρνης, όπου επισκεφτήκαμε το σπίτι του Αϊνστάιν και εντυπωσιαστήκαμε από την μεσαιωνική αρχιτεκτονική των κτιρίων, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τη θέα των σπιτιών με τις κόκκινες οροφές από τους γύρω λόφους. Δικαίως ορίστηκε από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Γύρω στις τέσσερις το απόγευμα ξεκινήσαμε για έναν ακόμη προορισμό, το χωριό Γκρυγιέρ (Gruyeres) που βρίσκεται στις Άλπεις, τα σπίτια του χρονολογούνται τον 15ο και 17ο αιώνα και στο άκρο του χωριού δεσπόζει το Σατό ντε Γκρυγιέρ, κάστρο του 11ου αιώνα. Στο δρόμο της επιστροφής περάσαμε από τη Λωζάννη και καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού είχαμε ξενάγηση από τον οδηγό μας. Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο γύρω στις 8:30 αρκετά κουρασμένοι αλλά γεμάτοι από εικόνες μαγευτικές και γνώσεις ιστορικές, γεωγραφικές και πολιτιστικές.

Ημέρα Τέταρτη, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017
Η ημέρα ξεκίνησε και πάλι νωρίς καθώς έπρεπε να πακετάρουμε τα πράγματα μας, καθώς είναι η ημέρα της αναχώρησης μας. Αναχωρήσαμε για τη Θεία Λειτουργία στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Ιερού Ναού του Αποστόλου Παύλου στο Διορθόδοξο Κέντρο του Chambezy. Εκεί μας περίμεναν και μας τίμησε με τα καλά του λόγια στην ομιλία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ιερεμίας. Γνωριστήκαμε με τον πρόξενο κ. Υψηλάντη και με μία παλιά απόφοιτο της «Ελληνικής Παιδείας», την κ. Μαρία Κίντζιου και το σύζυγό της. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο κτίριο του ΟΗΕ, και μετά από μία σύντομη βόλτα με το λεωφορείο σε διάφορα αξιοθέατα της Γενεύης καταλήξαμε στη λίμνη Λεμάν, όπου κατεβήκαμε για να περιηγηθούμε σύντομα, καθώς στις 14:00 επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο με προορισμό το αεροδρόμιο. Με τη βοήθεια του Θεού και τις προσευχές όλων επιστρέψαμε στη Αθήνα την προβλεπόμενη ώρα, 20:10.