Η φετινή τάξη της Γ΄ Λυκείου είχε την εξαίρετη εμπειρία, να ταξιδέψει μέχρι τη μαγευτική Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της τετραήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής και να γνωρίσει από κοντά τα αξιοθέατα και τον πολιτισμό της. Η επίσκεψή μας στον Άγιο Δημήτριο, στα Κάστρα, στη Μονή Βλατάδων, στη Ροτόντα, στο Βυζαντινό Μουσείο, μας έδωσαν ένα κοσμοπολίτικο άρωμα, μια γεύση Ρώμης και Βυζαντίου. Βεβαίως, μας δόθηκε η ευκαιρία, να έρθουμε σε επαφή και με τη σημερινή ζωή της πόλης και μάλιστα, να συμμετάσχουμε σε αυτήν μέσω της παρακολούθησης πολιτιστικών εκδηλώσεων, βραδινών περιηγήσεων, δοκιμής των τοπικών εδεσμάτων.

Πώς θα ήταν δυνατόν όμως, ανεβαίνοντας προς τη Βόρεια Ελλάδα, να παραλείψει κανείς μια επίσκεψη στη Βεργίνα;… εκεί όπου οι Βασιλικοί Τάφοι καθηλώνουν το βλέμμα και συνεπαίρνουν την ψυχή… Πράγματι, σταθήκαμε με δέος μπροστά στον Φίλιππο, τον Αλέξανδρο, σ’ όλους τους Μακεδόνες Βασιλείς, που τα χρόνια, που πέρασαν, πήραν την μνήμη τους στους αιώνες…! Και μπροστά στους ήρωες, που αντάξιοι των προγόνων τους κράτησαν έως τελικής πτώσεως το οχυρό Ρούπελ τονίζοντας, πως «τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται!» Δεν καταλαμβάνεται όμως και η ομορφιά της φύσης, την οποία είδαμε ενσαρκωμένη μπροστά μας, πλέοντας στα γαλήνια νερά της λίμνης Κερκίνης, ακούγοντας το γλυκό κελάηδημα των πουλιών και οσφραινόμενοι τον καθαρό αέρα του βουνού, που ερχόταν από ψηλά… Δεν έλειψαν βεβαίως οι χοροί και τα τραγούδια, ως επισφράγισμα της όμορφης ατμόσφαιρας, που είχαμε δημιουργήσει!

Η εκδρομή μας έκλεισε με την επίσκεψή μας στον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά, τον Μητροπολιτικό Ναό της Θεσσαλονίκης και κατόπιν στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνος. Με τους ήρωες και τους Αγίους πίσω μας, για να καθοδηγούν την πορεία μας, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής στην Αθήνα, περισσότερο ξεκούραστοι θα έλεγε κανείς και αναζωογονημένοι από την Βορειοελλαδίτικη αύρα, που εξακολουθούσε να πνέει στο πρόσωπό μας αδιάκοπα, σαν κάτι μυστικό κι απόμακρο… μα Ελληνικό!

Δημήτρης Ζήσιμος, Γ΄ Λυκείου