Την Πέμπτη 18 Απριλίου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, η ομάδα των Επιστημών Υγείας και Ζωής του σχολείου μας  αποτελούμενη από μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου και συνοδευόμενοι από τον βιολόγο του σχολείου μας κ. Κ. Οικονόμου, επισκέφτηκε το Τμήμα Γενετικής του «Π.Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα» στο κέντρο της Αθήνας.

Ήταν η πρώτη φορά που επισκεφτήκαμε εργαστήριο Βιολογίας και ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς. Μας υποδέχτηκε εγκάρδια η κ. Λεουτσάκου, βιολόγος του εργαστηρίου (και απόφοιτος του Σχολείου μας). Αρχικά μας έγινε μια σύντομη ξενάγηση στο υπερσύγχρονο εργαστήριο όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε μικροσκόπια τελευταίας τεχνολογίας, συσκευές ηλεκτροφόρησης & PCR και ηλεκτρονικά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας. Ακολούθησε μια ενημέρωση για τις εξελίξεις στον τομέα της Γενετικής (με μια μικρή και άκρως διακριτική εξέταση των γνώσεων μας μιας και έρχονται οι Πανελλαδικές) και μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και από κοντά μοριακές διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιεί ένας βιολόγος. Επίσης κάναμε χρήση κάποιων υλικών του εργαστηριακού βιολόγου όπως μικροπιπέτες και μικροσκοπικούς δοκιμαστικούς σωλήνες.

Μας εξήγησαν τις δυσκολίες του επαγγέλματος και μας ανέλυσαν την σοβαρότητα και υπευθυνότητα που πρέπει να επιδεικνύει ο εργαστηριακός βιολόγος κατά την πραγματοποίηση της εξέτασης, αφού πολλές φορές ένα εργαστηριακό αποτέλεσμα είναι ζωτικής σημασίας για τον ενδιαφερόμενο.

«Θέλω πολύ να γίνω βιολόγος. Ήταν πιο συναρπαστικό από ό,τι το περίμενα», ήταν οι αντιδράσεις των πιο φανατικών υποψήφιων βιολόγων μας. Κάποιοι περισσότερο μετριοπαθείς δήλωσαν ότι προτιμούν άλλα επαγγέλματα των Επιστημών Υγείας ή Ζωής ωστόσο όλοι συμφώνησαν ότι ήταν μια εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη.