Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, οι υποψήφιοι για τις σχολές Ανθρωπιστικών Σπουδών, μαθητές της Γ΄ Λυκείου, μαζί με τους φιλολόγους καθηγητές μας κ. Ε. Κουσκουλή και κ. Δ. Πάνο, επισκεφτήκαμε τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, στην Πανεπιστημιούπολη. Ήταν η πρώτη φορά που ήρθαμε σε επικοινωνία με το Πανεπιστημιακό περιβάλλον.

Για μας η όλη επικοινωνία ήταν μια αποκάλυψη. Σ΄ αυτό το τεράστιο και πολυδαίδαλο κτήριο, το μεγαλύτερο στη χώρα μετά το Πεντάγωνο, μας περίμεναν πολλές εκπλήξεις. Επισκεφτήκαμε πρώτα το αρχαιολογικό Μουσείο στον 4ο όροφο, όπου φυλάσσονται εξαιρετικά αντίγραφα σημαντικότατων γλυπτών έργων, όπως η Νίκη της Σαμοθράκης, ο Δισκοβόλος του Μύρωνα, ο Ηνίοχος των Δελφών!

Κατόπιν μας περίμεναν στο Τμήμα της Λαογραφίας όπου μας ξενάγησαν στο εκεί Μουσείο. Το σπουδαιότερο ήταν ότι μας ενημέρωσε σχετικά με την επιστήμη της Λαογραφίας και τις προοπτικές της η καθηγήτρια κ. Βασιλική Χρυσανθοπούλου. Πραγματικά θαυμάσαμε τη σπουδαιότητα της Επιστήμης και το εύρος του αντικειμένου της. Θελκτική μας φάνηκε και η δυνατότητα για πρωτογενή έρευνα που παρέχει η συγκεκριμένη επιστήμη αλλά και η δυνατότητα για ποικίλη απορρόφηση στον χώρο εργασίας των ειδικευμένων σ΄αυτή την επιστήμη.

Στο Τμήμα της Λαογραφίας μας συνάντησε και ο καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας κ. Δ. Καλαμάκης, ο οποίος μας μίλησε με θερμά λόγια για τη σημασία του γεγονότος να σπουδάζει ο καθένας ό,τι αγαπά και ταιριάζει στην κλίση του. Όλα στον Τομέα της Λαογραφίας έγιναν μέσα σε ζεστό, φιλικό, πολιτισμένο κλίμα. Μέχρι και κέρασμα μας είχαν!

Η τρίτη επίσκεψή μας έγινε στο Τμήμα του Φ.Π.Ψ.. Εκεί μας υποδέχτηκε ο Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής κ. Ε. Πρωτοπαπαδάκης και μας ενημέρωσε για το περιεχόμενο και την προοπτική των φιλοσοφικών σπουδών. Κατανοήσαμε τη σημασία της Φιλοσοφίας στη συγχρονία και διαχρονία της.

Η επόμενη έκπληξη ήταν το καταπληκτικό κτήριο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής με τον τέλειο – σύγχρονο εξοπλισμό της. Ένα πραγματικό εργαστήριο σπουδών. Επταόροφη, μπήκε σε λειτουργία το 2018. Εκεί μας ξενάγησε με κάθε προθυμία και εγκαρδιότητα ο κ. Τουρκογιάννης.

Είναι η μεγαλύτερη και πλέον ενημερωμένη βιβλιοθήκη στη χώρα, μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη. Ο παράδεισος των φιλομαθών και ερευνητών! Φεύγοντας από τη Φιλοσοφική Σχολή τα συναισθήματά μας ήταν ποικίλα.

  • Ο αρχαιολόγος μας κόλλησε στον 4ο όροφο της Βιβλιοθήκης, όπου ήταν τα αντίστοιχα βιβλία.
  • Κάποιος ανάμεσά μας είπε με έκπληξη: “Φανταζόμουν ένα κτίριο κρύο και μισογκρεμισμένο, καθηγητές απρόσωπους, φοιτητές έξαλλους και βρήκα τελείως τα αντίθετα. Χαίρομαι που επέλεξα αυτή την κατεύθυνση!”
  • “Δεν γνώριζα για τη σημαντικότητα και ευρύτητα της επιστήμης της Λαογραφίας. Θα ήθελα να τη σπουδάσω και να ασχοληθώ με αυτήν.”
  • “Ενθουσιάστηκα με τη Φιλοσοφική Σχολή. Θα τη δηλώσω στο Μηχανογραφικό!”

Ας ευχηθούμε κάποιοι από μας να γίνουμε φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής.
Οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ΄ Λυκείου