Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η παρουσίαση των Ερευνητικών εργασιών της Β΄ Λυκείου του Λυκείου Ηρακλείου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Μαΐου 2018 στο Αμφιθέατρο του σχολείου μας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της πρώτης ομάδας ασχολήθηκαν με το θέμα “Κοσμετολογία, ακριβοπληρωμένα όνειρα” και προσπάθησαν να δώσουν την πραγματική εικόνα αυτής της επιστήμης και των βιομηχανικών μονάδων που την υποστηρίζουν. Αρχικά παρουσίασαν στοιχεία για τη χρήση των καλλυντικών στην Αρχαία Ελλάδα, την Αρχαία Αίγυπτο και το Βυζάντιο. Στη συνέχεια ερεύνησαν τι συμβαίνει σήμερα, χωρίζοντας το μεγάλο πλήθος των καλλυντικών σε φυσικά και τεχνητά. Αναφέρθηκαν επίσης στις αρνητικές επιδράσεις των προϊόντων αυτών στο ανθρώπινο δέρμα και μοίρασαν ένα ερωτηματολόγιο σε 80 περίπου μαθητές Λυκείου για να καταγράψουν τη χρήση καλλυντικών στην εφηβική ηλικία. Κλείνοντας, τρεις μαθήτριες παρουσίασαν το ρόλο της διαφήμισης για την προβολή των συγκεκριμένων προϊόντων και τη σκόπιμη παραποίηση της αλήθειας με στόχο μόνο το κέρδος των εταιρειών.

Στο πλαίσιο της Ερευνητικής Εργασίας οι μαθητές πραγματοποίησαν τον Φεβρουάριο επίσκεψη στην Ελληνική Εταιρεία Καλλυντικών “Messinian spa” και “Open cosmetics” και εντυπωσιάστηκαν από την οργάνωση και την ποιότητα των προϊόντων της.

Οι μαθητές της δεύτερης ομάδας ασχολήθηκαν με το θέμα: “Εφηβικά αναγνώσματα. Η πορεία και η εξέλιξή τους από το 19ο έως τον 20ο αιώνα.” επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στα κόμικς. Το θέμα αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών και το επεξεργάστηκαν με ιδιαίτερη χαρά. Χωρίστηκαν σε ομάδες και η κάθε ομάδα ασχολήθηκε με τα  χαρακτηριστικά κόμικς κάθε χώρας όπως Γαλλίας, Αγγλίας, Ιαπωνίας, Αμερικής, Βελγίου. Ολοκληρώνοντας την έρευνα και μελετώντας άρθρα, οι μαθητές ασχολήθηκαν με τους λόγους που ωθούν τους νέους να διαβάζουν κόμικς, με τα οφέλη από αυτή την ενασχόληση, καθώς επίσης και τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από αυτά. Μαθητές μας με ταλέντο στη ζωγραφική δημιούργησαν αφίσες με γνωστούς ήρωες των κόμικς.

Στο πλαίσιο της Ερευνητικής Εργασίας η ομάδα αυτή είχε την ευκαιρία να καλέσει τον Μάρτιο στο σχολείο μας την κ.Πέγκυ Φούρκα, εικονογράφο και λογοτέχνη, η οποία μίλησε στα παιδιά για την τεχνική της εικονογράφησης στα κόμικς.