Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η παρουσίαση των Ερευνητικών εργασιών της Α΄ Λυκείου του Λυκείου Ηρακλείου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Μαΐου 2018 στο Αμφιθέατρο του σχολείου μας.

Η ευρωστία και η μακροζωία των Κρητικών προκάλεσαν από τα παλαιά χρόνια το ενδιαφέρον των ερευνητών αλλά και της πρώτης ομάδας μαθητών και μαθητριών, η οποία ασχολήθηκε με την “Κρητική διατροφή”. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά μας παρουσίασαν τα κρητικά προϊόντα διατροφής και τα κρητικά βότανα, καθώς και τη μεγάλη αξία τους για τη διατήρηση της υγείας. Στη συνέχεια ασχολήθηκαν με τη σχέση της κρητικής διατροφής με την υγεία τονίζοντας τη σημασία της για τα διάφορα όργανα και συστήματα του οργανισμού μας, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα νεφρά, το στομάχι, οι αρτηρίες. Κλείνοντας, μας παρουσίασαν τις πιο δημοφιλείς συνταγές της Κρήτης σε όλες τις κατηγορίες φαγητών και γλυκών.

Στο πλαίσιο της Ερευνητικής εργασίας, η ομάδα επισκέφτηκε το τμήμα Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Εκεί, στον τομέα Χημείας Τροφίμων ο επίκουρος καθηγητής κ. Προεστός υποδέχτηκε τα παιδιά στα εργαστήρια, απάντησε στις απορίες τους και τα ενημέρωσε για τις νέες έρευνες για την κρητική διατροφή.

Η δεύτερη ομάδα των μαθητών μας ασχολήθηκε με το θέμα: “Η γέννηση, η ζωή και το τέλος των αστεριών”. Έμαθαν με ποιον τρόπο δημιουργούνται οι αστέρες και από ποια στάδια περνούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Επίσης, κατανόησαν πώς καθορίζει η μάζα το τέλος ενός αστεριού, τί είναι οι λευκοί νάνοι, τί είναι οι αστέρες νετρονίων και τί οι μαύρες τρύπες. Για τις ανάγκες της έρευνας είχε προηγηθεί επίσκεψη στο Γεροσταθοπούλειο Αστεροσκοπείο του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ο Αστροφυσικός κ. Κοσμάς  Γαζέας  ξενάγησε τους μαθητές στους χώρους του Αστεροσκοπείου και τους ενημέρωσε για τα σύγχρονα αστρονομικά προβλήματα.