Την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022  έφυγε από τη ζωή ο κ. Αναστάσιος Καραΐσκος, ο οποίος διετέλεσε εκπαιδευτικός των σχολείων μας και διευθυντής του Γυμνασίου Αμαρουσίου και του Λυκείου Μελισσίων «Η Ελληνική Παιδεία». Ο κ. Καραΐσκος υπήρξε ένας από τους πιο δυνατούς στυλοβάτες του σχολείου και έφυγε αφήνοντας πίσω του ένα λαμπρό παράδειγμα ήθους για τους μαθητές και τους συνεργάτες του.

Ως φόρο τιμής παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τους λόγους που ακούστηκαν στην εξόδιο ακολουθία του, που τελέστηκε την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022.

“Χαρισματική προσωπικότητα ο αγαπητός, ο σεβαστός μας Αναστάσιος Καραΐσκος.

Ευχάριστος και λεβέντης. Είχε και χάρισμα στα μουσικά. Στον κόπο της μελέτης χάριζε διάλειμμα με τραγούδι. Έλληνας και στο τραγούδι, Έλληνας και στο χορό. Και στο αναλόγιο ευλαβής και ευχάριστος ψάλτης στους Τρεις Ιεράρχες των Πετραλώνων, της Ζωοδόχου Πηγής Μελισσίων στους εκκλησιασμούς των Σχολείων.

Χριστιανός και Έλληνας με σεβασμό στις παραδόσεις. Τις ζούσε με τόση φυσικότητα αλλά και με τέτοια πίστη, ώστε και να τις θεωρεί ασφαλές εχέγγυο επιτυχούς ζωής, εργαζόμενος με συνέπεια να περνάνε στη ζωή της κοινωνίας και στα νεώτερα παιδιά, τα δικά του και τους μαθητές του.

Με σεβασμό αναφερόταν στα παιδιά του και με πολύ ευγνωμοσύνη στην σύζυγό του και στους συγγενείς του πάντα την αγάπη, την καταλλαγή, την ενότητα, τον σεβασμό, με διάκριση να εισφέρη και να επιδιώκη ως ειρηνοποιός, προτιμώντας την δική του ζημία προκειμένου να μη διαταραχθεί η ειρήνη, η ενότητα. Ζώντας με συναίσθηση την πνευματική ζωή γινόταν η θεία ζύμη για τους συνεργάτες του και την κοινωνία μας γύρω του.

[…]

Σπούδασε την Θεολογία και πήρε να διδάσκει τα αρνία του Χριστού Ποιμένος. Με παλμό και όρεξη, στα Κατηχητικά, στις Ομάδες, στις Κατασκηνώσεις, στις Τεχνικές Σχολές «ὁ Μέγας Βασίλειος», στα Σχολεία «Ἡ Ἑλληνική Παιδεία». Έδωσε την ζωή του στα παιδιά, στους μαθητές του, να μπολιάσει στις ψυχές τους Χριστό και Ελλάδα, εφόδια ζωής αγίας, να τους ανοίγει δρόμο για τη Βασιλεία του Θεού.

Να τροφοδοτεί με τον προσεγμένο λόγο του τα λογικά πρόβατα της Εκκλησίας με τα κηρύγματά του, με τις ομιλίες του στις αίθουσες της Πανελληνίου Ενώσεως Γονέων «Ἡ Χριστιανική Ἀγωγή».

[…]

Και στο ευρύτερο Έργο εμπνευστής πρωτοβουλιών για θέματα εθνικά, οικογενείας, ήθους της κοινωνίας.

Λάθη; Δεν έκαμε λάθη ο Καραΐσκος; Λάθος ερώτηση! μάλλον πρώτα να ρωτήσουμε, εμείς δεν στενοχωρήσαμε κάποτε τον σεβαστό μας αδελφό; Και ποιος αναμάρτητος; Να ζητήσουμε συγγνώμη… Ο ίδιος εφάρμοζε πάντως αυτοκριτική και χωρίς περιστροφές ζητούσε ειλικρινά τη συγγνώμη. Αλλά και τώρα εμείς όλοι εκ καρδίας να τον συγχωρήσουμε παρακαλώντας τον ελεήμονα «ο Θεός συγχωρέσει» και να τον δεχθεί στην στοργική του αγκάλη στην αιώνια χαρά να τραγουδάει τον αγγελικό ύμνο «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καί ἐπί γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία»…”

Σεβαστέ κ. Καραΐσκο, τα Εκπαιδευτήριά μας σας ευγνωμονούν…

Αιωνία η μνήμη…