Μια φράση του Ευαγγελίου θα σημαδέψει όλη του τη ζωή: «Ὁ μέν θερισμός πολύς, οἱ δέ  ἐργάται ὀλίγοι»
Γοητευμένος από την ιδέα της προσφοράς στον συνάνθρωπο αποφασίζει να γίνει γιατρός. Διδάσκει στην Ιατρική Σχολή της Τασκένδης, ενώ παράλληλα εκδίδει μελέτες για την τοπική αναισθησία και τη χειρουργική των πυογόνων λοιμώξεων που γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό και γνωρίζουν αλλεπάλληλες εκδόσεις. Εκεί απεικονίζει λεπτομερέστατα τα διάφορα όργανα του ανθρωπίνου σώματος αξιοποιώντας το εξαιρετικό του χάρισμα στη ζωγραφική.
Η χειροτονία του φέρνει αναστάτωση στην Τασκένδη. Οι κομματικοί τον συκοφαντούν και μετά από λίγο τον συλλαμβάνουν και τον οδηγούν στις φυλακές της Τασκένδης. Έτσι αρχίζουν τα 11 χρόνια των φυλακών και εξοριών.
Δεν τον αφήνουν ούτε να φάει ούτε να κοιμηθεί. Συχνά λιποθυμά, έχει παραισθήσεις και τότε του ρίχνουν κουβάδες με παγωμένο νερό για να συνέλθει. Το σώμα του έχει γεμίσει πληγές από τα χτυπήματα.
Στη συνέχεια εξορίζεται πολλές φορές σε όλο και πιο παγωμένες περιοχές της Σιβηρίας, όμως δεν κατηγορεί κανέναν για αυτό.
Ο άγιος Λουκάς ο ιατρός κατάφερε να γίνει τελικά ένας από τους εργάτες στον αγρό του Θεού σε μια ταραγμένη και μαύρη εποχή για τους Χριστιανούς της Σοβιετικής Ρωσίας.

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο-αφιέρωμα που ετοιμάσαμε, βασισμένοι στα βιβλία του Μητροπολίτη Αργολίδος κ.κ. Νεκτάριου Αντωνόπουλου, για τον Άγιο Λουκά τον ιατρό, ο οποίος ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να θεραπεύει, να εμπνέει και να ευεργετεί τον πάσχοντα άνθρωπο.

Το βίντεο προβλήθηκε στο Γυμνάσιο και το Λύκειο των εκπαιδευτηρίων “Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ”, του συγκροτήματος Ηρακλείου, τον Μάιο του 2019.

Σύνταξη- επιμέλεια κειμένων: Χρυσαφούλα Μποζίνη, Ελευθερία Μποζίνη, Μαρία Φωτοπούλου, Αλέξανδρος Φωτόπουλος
Ευχαριστίες στον Στέλιο Φετάνη, την Ειρήνη Θεοδωρίδη και τον Απόστολο Σδρένια
Αφήγηση- επιμέλεια: Αλέξανδρος Φωτόπουλος