Η ομάδα μαθητών της Γ’ Γυμνασίου που έλαβε μέρος στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης με θέμα «Στα ίχνη  των τροχιών του CERN» συμμετείχε σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Πύλο και την Αρχαία Ολυμπία το Σαββατοκύριακο 16 -17 Φεβρουαρίου 2019.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στον χώρο ο οποίος είχε επιλεγεί για τη διεξαγωγή του πειράματος «Νέστωρ». Εκεί τοποθετήθηκε το 1997 το πρώτο παγκοσμίως παραθαλάσσιο τηλεσκόπιου νετρίνο σε βάθος 5000μ. Με το τηλεσκόπιο NESTOR το Ινστιτούτο Τεχνολογιών και Ερευνών Βαθιάς Θαλάσσης  και Αστροσωματιδιακής Φυσικής Νετρίνο, επιδιώχτηκε η ανίχνευση της έμμεσης ανίχνευσης των νετρίνο, μετρώντας την ακτινοβολία Cherenkov, η οποία παράγεται από τη διέλευση μιονίων μέσα από τον όγκο του νερού. Τα μιόνια είναι παράγωγα μόνο των νετρίνο σε αυτά τα μεγάλα βάθη όπου εξουδετερώνεται η επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας. Δυστυχώς το πείραμα NESTOR έχει εγκαταλειφθεί σήμερα.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Νιόκαστρου, όπου επισκέφθηκαν το ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση συντήρησης. Επίσης στο χώρο του Νιόκαστρου έγινε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πύλου και στο «κτίριο του Πασά», όπου τα παιδιά παρακολούθησαν τη θεματική έκθεση  «Ναυάγια», όπου αναδεικνύονται  τα σημαντικότερα ναυάγια της Μεσογείου. Στη συνέχεια περπάτησαν στην πλατεία των Τριών Ναυάρχων και είδαν την οικία του Τσικλητήρα ο οποίος αποτελεί τοπικό ήρωα -σύμβολο της Πύλου.

Έπειτα, η ομάδα των μαθητών ταξίδεψε μέσα από μια μαγευτική διαδρομή με πλούσιο φυσικό κάλος, μέχρι την Αρχαία Ολυμπία. Το απόγευμα στο σαλόνι του ξενοδοχείου κάναμε μια συζήτηση στα Αγγλικά σχετικά με τα projects τους, με θέμα την Αυστραλία. Η συγκυρία του γεγονότος ότι η ιδιοκτήτρια είναι Αυστραλέζα βοήθησε τους μαθητές να ενημερωθούν για τα νέα της Αυστραλίας, καθώς η κυρία Σουζάνα είχε μόλις γυρίσει από ταξίδι της στην Αυστραλία. Επιπλέον, έπαιξαν σε ομάδες παιχνίδι με εκπαιδευτικές ερωτήσεις  και παρουσίασαν μία ξενάγηση στα Αγγλικά.

Το πρωινό της Κυριακής εκκλησιαστήκαμε στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού και μετά περιηγηθήκαμε στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί μείναμε εντυπωσιασμένοι από τον Ερμή του Πραξιτέλη και τα αγάλματα που κοσμούσαν τα Αετώματα. Η εκπαιδευτική εκδρομή μας, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Τεχνολογικό Μουσείο του Αρχιμήδη.

Μέσα από την εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και να οικοδομήσουν την ομαδοσυνεργατικότητα με τα μικρά project  που παρουσίασαν σε ομάδες.