Η ομάδα “Atomics” των εκπαιδευτηρίων μας, αποτελείται απo 13 μαθητές Γ’ Γυμνασίου με ενδιαφέρον για το μηχανοκίνητο αθλητισμό και συμμετείχε για 1η φορά στους εθνικούς προκριματικούς του διεθνούς διαγωνισμού F1 in Schools.

Αποστολή μας ήταν αφενός ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός ομοιώματος οχήματος τύπου μονοθέσιου formula1 και αφετέρου η επιχειρηματική και επικοινωνιακή διαχείριση του έργου.

Για τη διαχείριση του έργου, έγινε ανάλυση εργασιών και προγραμματισμός με διαγράμματα Gantt καθώς και προϋπολογισμός του έργου. Στο κομμάτι της επικοινωνίας σχεδιάστηκε η εταιρική ταυτότητα της ομάδας με τη βοήθεια του βιομηχανικού σχεδιαστή κ. Διδασκάλου Αλέξανδρου και δημιουργήθηκε ιστολόγιο όπου παρουσιάζονταν τα νέα μας.

Ο σχεδιασμός έγινε με χρήση Η/Υ και ειδικού επαγγελματικού λογισμικού CAD (solidworks) το οποίο παραχωρήθηκε δωρεάν σε όλες τις ομάδες. Η μελέτη περιελάμβανε 3d παραμετρικό σχεδιασμό, υπολογιστική προσομοίωση της αεροδυναμικής του οχήματος και φωτορεαλιστικό σχεδιασμό της εμφάνισης του οχήματος. Στο σημείο αυτό πολύ σημαντική ήταν η μελέτη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς του διαγωνισμού όπου η ομάδα διακρίθηκε βαθμολογικά. Το όχημα κατασκευάστηκε από εξειδικευμένο μηχανουργείο σε μηχανή CNC και οι αεροτομές κατασκευάστηκαν σε ειδικό 3d printer. Τέλος η συναρμολόγηση και η βαφή έγινε και αυτή από τα μέλη της ομάδας.

Στο διαγωνισμό έγινε προφορική παρουσίαση της τεχνικής μελέτης και δοκιμάστηκε το όχημά μας σε 8 αγώνες (4 χειροκίνητης και 4 αυτόματης εκκίνησης) στην ειδική πίστα του διαγωνισμού. Το αυτοκίνητό μας τερμάτισε με επιτυχία, χωρίς να υποστεί ζημιές με μέση ταχύτητα (49 km/h).

Συνολικά στο διαγωνισμό συμμετείχαν 58 ομάδες από λύκεια και γυμνάσια όλης της χώρας. Στους προκριματικούς κατάφεραν να τρέξουν 21 ομάδες από τις οποίες οι 16 πρώτες ομάδες πέρασαν στους τελικούς.

Η ομάδα μας  συμμετείχε στους τελικούς που διεξήχθησαν στι 28, 29 & 30 Απριλίου στην Αθήνα και πήρε το βραβείο:
Εξόχου “ευ αγωνίζεσθαι”

Η συνολική εμπειρία μας από την πρώτη αυτή συμμετοχή ήταν θετική και όλοι αποκομίσαμε πλούσιες εμπειρίες και γνώσεις.

Η ομάδα Atomics