Εθνική Γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 

Πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών Γυμνασίου και Λυκείου Ηρακλείου των Εκπαιδευτηρίων “Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ” την Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014, στις 11.30π.μ. Στην γιορτή παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων, μέλη του Δ.Σ. , γονείς των μαθητών μας, πολλοί απόφοιτοι και οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας.

Το θέμα της ήταν “Tότε και τώρα οι ήρωες μας οδηγούν”. Παρουσιάστηκε ένα θεατρικό δρώμενο, δημιουργία μαθητών του Λυκείου στα πλαίσια του μαθήματος της Λογοτεχνίας της Α΄Λυκείου και ένα βίντεο δημιουργία μαθητών της Β΄Λυκείου. Η Γιορτή πλαισιώθηκε από την πολυμελή χορωδία Γυμνασίου-Λυκείου Ηρακλείου.

Το ηρωικό φρόνημα είναι μια από τις υψηλότερες εκφάνσεις του πνεύματος του ανθρώπου. Δηλώνει αλάθευτα την ηθική ανωτερότητα και επιφέρει την κάθαρση σε όσους επιλέγουν να το υπηρετήσουν. Αποτελεί λοιπόν μια ιδιαίτερη πτυχή του χαρακτήρα του ανθρώπου. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανώτερη φύση του και με την αρχέγονη μάχη του ενάντια στο ένστικτο, καθώς δε συμβολίζει παρά την περίτρανη νίκη του πνεύματος, του πολιτισμού και της ανθρωπιάς απέναντι στο τυφλό ένστικτο της επιβίωσης. Ο ηρωισμός λοιπόν μπορεί να είναι η αυτοθυσία για το καλό των υπολοίπων, αλλά ηρωικό φρόνημα είναι η θυσία για ένα υψηλό ιδανικό, για μια ανώτερη ιδέα. Τα περισσότερα ζώα θυσιάζονται για την αγέλη, αλλά μόνο ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για την ελευθερία του προσώπου.

Κάθε άνθρωπος  έχει να κάνει την δική του προσωπική επιλογή για το ποιόν δρόμο θα διαλέξει: τον δύσβατο, αλλά ηρωικό, ή την εύκολη επιλογή της προδοσίας ανεξαρτήτως εποχής, πολέμου ή ειρήνης. Στα δρώμενα που θα ακολουθήσουν εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας για το ποια στάση ζωής επιλέγει ή πρέπει να επιλέγει ο άνθρωπος σε κάθε εποχή όταν καλείται να θυσιάσει κάτι ή πολύ περισσότερο κάτι μεγάλο, για το κοινό καλό, για υψηλά ιδανικά, όπως είναι η πίστη και η πατρίδα.

 Σε κάθε εποχή πάντως είναι δύσκολο να επιλέξεις ποιον από τους δύο δρόμους θα διαλέξεις… 

(Μποζίνη Χρυσαφούλα (Β΄Λυκείου) – Εισαγωγή του θεατρικού)

 Η ταινία μικρού μήκους (δημιουργία μαθητών),  που προβλήθηκε στην γιορτή

 

Η Παρουσία των Σχολείων μας στην Παρέλαση του Δήμου Ηρακλείου