Tο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχουν ως εταίροι στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο IRRESISTIBLE (Including Responsible Research and innovation in cutting Edge Science and Inquiry-based Science education To Improve teacher’s ability of Bridging Learning Environments). Το έργο που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα (Υποπρόγραμμα Επιστήμη στην Κοινωνία) ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο 2016.

Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της ενεργού συμμετοχής των μαθητών στη διαδικασία της Υπεύθυνης Έρευνας και Καινοτομίας (Responsible Research & Innovation, RRI).

Στο πρόγραμμα IRRESISTIBLE η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα Υπεύθυνης Έρευνας και την Καινοτομίας γίνεται μέσω δραστηριοτήτων που συνδυάζουν μορφές τυπικής και άτυπης μάθησης (κέντρα και μουσεία επιστημών) και αποσκοπούν:

– στον εμπλουτισμό των γνώσεων των μαθητών σχετικά με την επιστημονική έρευνα σε θέματα αιχμής και

– στην προώθηση της συζήτησης μεταξύ των μαθητών για θέματα Υπεύθυνης Έρευνας και Καινοτομίας.

Το Γυμνάσιο Αμαρουσίου συμμετείχε στο πρόγραμμα αυτό και ασχολήθηκε με το ΓΑΛΑ.

Η τελική παρουσίαση των εργασιών έγινε στο Ίδρυμα Ευγενίδου, όπου οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να δείξουν το έργο τους και να ξεναγήσουν τους επισκέπτες της έκθεσης στο δικό τους περίπτερο.