Άγιος Δημήτριος! Ο θαυματουργός! Ο πολιούχος! Ο στρατηγός! Ο ανθύπατος! Ο Χριστιανός! Ο κατηχητής! Ο μεγαλομάρτυρας! Ο μυροβλύτης!

Ημέρα της γιορτής του, 26 Οκτωβρίου! Σε αυτόν η πρώτη μας αναφορά. Τον γνωρίσαμε, τον ψάλλαμε, μας ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη.

***

Η λήθη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της μνήμης. Ο Γιώργος Σεφέρης εύστοχα σημειώνει: «Σβήνοντας κανείς ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σαν να σβήνει και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον κι είναι θλιβερή πια η ζωή, που μοιάζει με ακατοίκητο σπίτι»!

Σήμερα, 80 χρόνια μετά την ανεπανάληπτη εκείνη εποποιία, τιμήσαμε τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση και τη θυσία των ανυπέρβλητων Ελλήνων του έπους του ’40 με ιδιαίτερο εορταστικό περιεχόμενο: κείμενα, προβολές, απαγγελίες, μουσικές επιλογές…

***

« Διαβαίνει η Γαλανόλευκη…» Τιμή κι ευθύνη στα χέρια των αριστούχων μαθητών μας , που πρώτευσαν και  διακρίθηκαν την περσινή χρονιά.

***

Ένα ζωντανό Μουσείο, μία έκθεση ιστορικών αυθεντικών κειμηλίων που οργάνωσε  και παρουσίασε μητέρα μαθητού μας ήταν το πιο δυνατό μάθημα ιστορίας, που αναμόχλευσε μέσα μας την υπόσχεση να μείνουμε για πάντα πιστοί θεματοφύλακες της!