Το κείμενο αυτό, από το Γυμνάσιο Αμαρουσίου, εντάσσεται σε έναν κύκλο νοηματοδότησης της σχολικής πραγματικότητας μέσω της ιστοσελίδας μας με το γενικό τίτλο: “Ένα Σχολείο… ένα μήνυμα!”. Κάθε φορά, μια σχολική μονάδα της “Ελληνικής Παιδείας” στέλνει το μήνυμά της, την πρότασή της, τη γνώμη της για ό,τι συμβαίνει.
Ποιος είναι ο πιο γρήγορος ταξιδιώτης στον κόσμο και  ποια είναι η …άλλη του διάσταση;

Φως!!  Ο πιο γρήγορος «ταξιδιώτης» του σύμπαντος. Η ταχύτητά του προσεγγίζει τα 300.000 km/sec. Αποτελείται από φωτόνια – μικροσκοπικά πακέτα ενέργειας – διαφόρων συχνοτήτων. Το ανθρώπινο μάτι ανιχνεύει μια πολύ μικρή περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, το ορατό φως. Είναι ένα μίγμα ακτινοβολιών διαφόρων χρωμάτων που «συνταξιδεύουν» με την ίδια ταχύτητα και συνυπάρχουν μέσα στο ηλιακό φως. Αποτελείται από τα χρώματα που συνθέτουν το ουράνιο τόξο (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και ιώδες). Ο ήλιος μας είναι ο φωτοδότης και ζωοδότης κάθε ύπαρξης πάνω στη γη.

Πέρα όμως από το φως που βλέπουμε, αλλά και από αυτό που δε βλέπουμε (υπεριώδες φως, υπέρυθρο, ακτίνες Χ, μικροκύματα κλπ), το φως κρύβει μέσα του και μια άλλη διάσταση.

Τη διάσταση της υπερφυσικής αποκάλυψης του Θεού, που προσφέρεται με έμμεσο τρόπο στον άνθρωπο, μέσω της φυσικής παραγωγής του φωτός.

Πόση «ενέργεια» κρύβει μέσα του το φως του κεριού που καίει μοναχό μέσα σ΄ ένα ξωκλήσι!

Πόσο «ζωντανό» είναι το φως στο καντήλι που καίει μπροστά από την εικόνα ενός αγαπημένου προσώπου!

Πόση «δύναμη» κρύβει μέσα του το φως της Αναστάσεως!

Το άχραντο και αμόλυντο φως της Αναστάσεως του Κυρίου μας, που μεταδίδεται από κερί σε κερί, όταν ο ιερέας ψάλλει το «Χριστός Ανέστη». Πόσο ιερή αυτή η στιγμή! Η υπέρτατη στιγμή της Χριστιανοσύνης! Όταν ανοίγουμε τις καρδιές μας και ο Θεός μας αποκαλύπτεται, μέσω του φυσικού φωτός ενός απλού κεριού.

Αλλά όχι μόνο αυτό.  Ο Θεός μας επιτρέπει, έστω για πολύ λίγο, να γίνουμε κοινωνοί της θείας χάριτος και μας παραχωρεί τη θέση του, ώστε  να μεταλαμπαδεύσουμε το υπεραιώνιο φως στο συνάνθρωπό μας.

Μέσω αυτού ο Θεός μιλάει μέσα στη συνείδησή μας, μας προκαλεί και μας καθοδηγεί  προς την τέλεια εκπλήρωση του νοήματος της ύπαρξής μας.

Οι Άγιες μέρες που διανύουμε είναι ευκαιρία να προετοιμάσουμε προοδευτικά την ανθρώπινη φύση μας, με την πνευματική μας ανύψωση, ώστε φέτος να νοιώσουμε όλοι μας την υπερφυσική διάσταση του Φωτός της Αποκάλυψης και να περάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο. Αυτό της κοινωνίας με τον Άπειρο και Μοναδικό Θεό.

Για το Γυμνάσιο Αμαρουσίου
Νίκος Σιακαβέλλας
Καθηγητής Φυσικής, MSc