Το Γυμνάσιο Αμαρουσίου και το Λύκειο Ηρακλείου, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, συμμετέχουν στην εκδήλωση με θέμα:

«Το ενιαίο της Ελληνικής Γλώσσας σήμερα»

που διοργανώνει ο Οργανισμός για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (σε συνεργασία με άλλες φιλολογικές εταιρείες και φορείς) το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 17.30-21.00, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Το Γυμνάσιο Αμαρουσίου θα εκπροσωπηθεί από δύο ομάδες μαθητών/τριών, οι οποίοι με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, κ. Φλώρας Τζανακάκη και κ. Κωνσταντίνου Βαγενά, εργάστηκαν και θα παρουσιάσουν το θέμα «Παροιμιών» το ανάγνωσμα. Οι μαθητές/τριες παρουσιάζουν με λόγο – εικόνα – ήχο και παιγνιώδη τρόπο τη διαχρονική χρήση και αξία των παροιμιών, οι οποίες αποτυπώνουν το θυμόσοφο πλούτο του ελληνικού λαού με το παντοδύναμο χρηστικό μέσο της γλώσσας του.

Το Λύκειο Ηρακλείου θα εκπροσωπηθεί από 12 μαθητές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την έρευνα που πραγματοποίησαν υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, κ. Ευαγγελίας Κουσκουλή και κ. Δημητρίου Πάνου, με θέμα: «Από τη διαφορετικότητα στην ενότητα της Ελληνικής Γλώσσας». Στην έρευνά τους οι μαθητές μας συνέλεξαν συνεντεύξεις από φυσικούς ομιλητές τοπικών διαλέκτων και ιδιωμάτων της Ελληνικής, κατηγοριοποίησαν και επεξεργάστηκαν τις σχετικές πληροφορίες και θα παρουσιάσουν συνοπτικά τα ευρήματα, τα οποία αναδεικνύουν την ενότητα της Γλώσσας μας μέσα από τις ποικίλες μορφές της. Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί από δρώμενο, το οποίο δείχνει τις στάσεις και τις επιλογές μας απέναντι στην ποικιλομορφία της Ελληνικής Γλώσσας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης: