Στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης,
τον μήνα Νοέμβριο τα πρωτάκια μας «ξεναγήθηκαν»
στον υπέροχο κόσμο της ελιάς!

Η πρώτη μας γνωριμία ήρθε μέσα από τον μύθο της θεάς Αθηνάς, τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και την αξία που έχει το δέντρο αυτό από τότε μέχρι και σήμερα στην όμορφη μας πατρίδα! Γευτήκαμε λαδάκι, ψωμί και ελίτσες, στεφανωθήκαμε με στεφάνια ελιάς και είχαμε τη μεγάλη χαρά να έχουμε έναν μικρό ελαιοπαραγωγό μεταξύ μας! Μάλιστα! Ένα μικρό παιδάκι της πρώτης μας, έχει δικό του χωράφι με ελιές! Μας έφερε φωτογραφικό υλικό από τις ελίτσες του και τη δουλειά κάνει με την οικογένειά του ενώ μας εξήγησε μέσα από μια όμορφη ιστορία πώς μαζεύουμε τις ελιές και γίνονται λάδι! Μας έφερε ζυμωτό ψωμάκι με νοστιμότατο λαδάκι παραγωγής του (!), αλάτι και ρίγανη για περισσότερη νοστιμιά! Ενθουσιαστήκαμε, γευτήκαμε και καταλάβαμε πώς γίνεται στα τόσο απλά υλικά να κρύβεται τόση νοστιμιά!

 

Η πρώτη δεν αγαπά μόνο το φαγητό, αλλά και τις χειροτεχνίες! Βάψαμε το χεράκι μας με καφέ μπογιά, το ακουμπήσαμε πάνω στο χαρτί και σχηματίσαμε με αυτό ένα δέντρο! Κολλήσαμε αληθινά φύλλα ελιάς και καρπούς πάνω στα κλαδιά, σχηματίσαμε με τα φύλλα τη λέξη «ελιά» και η χειροτεχνία μας έγινε έτοιμη τραγουδώντας το τραγούδι της «Ελιάς»! Κάτι ακόμη που μας ενθουσίασε πολύ ήταν ότι κατασκευάσαμε όλοι μαζί, σαν μια όμορφη ομάδα, την πρώτη μας μακέτα! Φτιάξαμε έναν μεγάλο ελαιώνα με πολλά δέντρα που τα βάψαμε με τέμπερα, γράψαμε με δικά μας χρυσά γράμματα πάνω σε κάθε κορμό μία συγγενική λέξη από την οικογένεια της ελιάς, κολλήσαμε  φύλλα και ελιές, τους αγρότες, τα γεμάτα καλαθάκια τους και τις ξύλινες σκάλες για να ανεβαίνουν στα δέντρα και να μαζεύουν τις ελιές!

 

Δε φάγαμε μόνο και  κατασκευάσαμε, αλλά γνωρίσαμε πώς γίνεται το λάδι μέσα από μια πολύ όμορφη εκδρομή! Αρχικά επισκεφτήκαμε έναν ελαιώνα, ανεβήκαμε πάνω στις σκάλες, πήραμε το χτένι, ρίξαμε τους καρπούς στα ελαιόπανα και μετά μαζέψαμε τις ελιές στα καλαθάκια μας! Κάναμε ένα όμορφο πικ-νικ κάτω από τη σκιά μιας ελίτσας και αφού φάγαμε φύγαμε για το ελαιοτριβείο! Εκεί με θαυμασμό και έκπληξη είδαμε τα μεγάλα μηχανήματα να κάνουν την ελιά… λάδι!

 

Η γνωριμία μας με την ελιά τελείωσε,
αλλά οι υπέροχες αναμνήσεις και γεύσεις θα μας μείνουν για πάντα!!!