Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου,
η κάθε τάξη μετονομάστηκε σε μία πόλη.
Οι μικροί μας μαθητές έφεραν το όνομα της Τραπεζούντας
και με μεγάλη χαρά έφτιαξαν τη δική τους μεγάλη πινακίδα
που απεικόνιζε έναν χάρτη ζωγραφισμένο από τέμπερα!

 

Μάλιστα τα πρωτάκια ήταν και οι μικροί μάγειρες του Πόντου! Αφού έπαιξαν ένα παιχνίδι με μπερδεμένες αλλά αριθμημένες  συλλαβές  ιδιαίτερα δύσκολων λέξεων με τα φαγητά και τα προϊόντα της ποντιακής κουζίνας, τις διάβασαν (!) ανακάλυψαν τι είναι το καθετί, έφτιαξαν και παρουσίασαν έναν δίσκο με κάποια από τα αυθεντικά προϊόντα και φυσικά μαγείρεψαν!!!
Τι;
Αγαπημένα πιροσκί με γέμιση πατάτας, όπως είναι η αυθεντική ποντιακή συνταγή!

  • Έβαλαν σε ένα λεκανάκι τα υλικά σύμφωνα με τις οδηγίες, τα ανακάτεψαν και έπλασαν με τα χεράκια τους  το μοσχομυριστό ζυμαράκι!
  • Έπειτα έφτιαξαν τη γέμιση που με ιδιαίτερη μαεστρία έβαζαν στο ζυμάρι υπό την υπόκρουση ποντιακής μουσικής!
  • Τα έψησαν  στον φούρνο και απόλαυσαν το δικό τους πιροσκί!
  • Τέλος, γνώρισαν την ποντιακή λύρα και το ταούλιν, τα άκουσαν και θαύμασαν τους υπέροχους, μα απαιτητικούς παραδοσιακούς χορούς!

 

Η γνωριμία τους με τον Πόντο δε σταματά εδώ. Με πολύ ζήλο καθημερινά, συμμετείχαν και συναγωνίζονταν με όλες τις υπόλοιπες τάξεις στον διαγωνισμό του σχολείου, όπου θα έπρεπε να ανακαλύψουν τη σημασία διάφορων εύκολων και δύσκολων ποντιακών λέξεων , όπως «μαβής», «δασκαλείον» κ.α.

Κάθε κειμήλιο ξέρουμε ότι κρύβει και μια ιστορία! Τα παιδιά χάρηκαν πολύ που ήρθαν κοντά και με παλαιά αντικείμενα του τόσο σπουδαίου πολιτισμού του Πόντου!