Είστε εδώ:Λύκειο Ηρακλείου»Εκδρομές - Επισκέψεις»Εκδρομές Α΄& Β΄Λυκείου

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016.

Μέρα ζεστή κι ηλιόλουστη και η Α΄ Λυκείου ξεκινάει για την ημερήσια εκδρομή της.

    Μέσα από τον μοσχοβολημένο κάμπο του Άργους με τις ανθισμένες πορτοκαλιές και τις λεμονιές να είναι στα φόρτε τους (ευτυχώς κανείς δεν παρουσίασε αλλεργική έξαρση λόγω αυξημένης γύρης), φτάσαμε στο κάστρο του Παλαμηδιού. Ενετικό κατασκεύασμα του 1687 σε λόφο 216 μ. Το κυρίευσαν οι Οθωμανοί στα 1715 και το ελευθέρωσαν οι Έλληνες το 1822 με σχέδιο του ήρωα Στάικου Σταικόπουλου. Πέτρινοι προμαχώνες αιώνων σε ένα λαβυρινθώδες αρχιτεκτόνημα στρατηγικής θέσης. Κάπου ανάμεσα στα χαλάσματα, επισκεφθήκαμε και το μπουντρούμι, όπου η Οθωνική Εξουσία είχε φυλακίσει το γέρο του Μοριά. Η θέα από το Παλαμήδι είναι αεροπορική!

    Στο Ναύπλιο φθάσαμε ακολουθώντας τον αμαξιτό δρόμο και όχι τα 999 σκαλιά (αν ήταν 998 ίσως να το προσπαθούσαμε, αλλά ποιος να κατεβαίνει τώρα 999 σκαλιά).Περπατήσαμε στα γραφικά σοκάκια της πρώτης πρωτεύουσας του Ελληνικού κράτους, που διατηρεί μιαν απίστευτη αρχοντιά και πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο. Προσκυνήσαμε στο ναό του Αγ. Σπυρίδωνα, όπου δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας και στον μητροπολιτικό ναό του Αγ. Γεωργίου, όπου και ο θρόνος του Όθωνα.

    Η βόλτα στην κοσμοπλημμύρα του Ναυπλίου πραγματικά υπέροχη. Απαραίτητο το παγωτό από τον Ιταλό στην μεγάλη Πλατεία (gelato italiano).

Για το γεύμα μας προτιμήσαμε τα «Κιούπια» στο δρόμο της Επιδαύρου. Η χρυσοχέρα κα Γωγώ και το συνεργείο της ικανοποίησαν και τα πιο απαιτητικά λαρύγγια. Κι ύστερα μας δάνεισαν τη σκηνή και την πίστα τους, για να παίξει και να τραγουδήσει η ορχήστρα μας και φυσικά να χορέψουμε. Πολλά ταλέντα αναδείχθηκαν (μας είπαν να υπογράψουμε σύμβαση, αλλά μας είχε προλάβει μεγάλο κοσμικό κέντρο του Μόντε Κάρλο, οπότε…)

    Στην Επίδαυρο κυριολεκτικά δώσαμε … παράσταση. Μπροστά σε μαθητές και τουρίστες ποικίλων αποχρώσεων και εθνικοτήτων η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή έκλεψε και πάλι τις καρδιές. Το απόσπασμα που παρουσιάσαμε ήταν  πραγματικά υπέροχο. Και φυσικά το βίωμα μοναδικό μέσα στο μοναδικό και υποβλητικό θέατρο της Επιδαύρου (μοναδικό στον κόσμο, τι να κάνουμε, έτσι είναι οι Έλληνες).

    Ο δρόμος που θα μας έφερνε στο πορθμείο των Ισθμίων περνάει από τα πευκόφυτα πανέμορφα παράλια της ΝΑ Αργολίδας (όσοι δεν έχετε πάει χάνετε). Στο λιμανάκι μάς περίμενε χαρούμενο το πλήρωμα και μόλις επιβιβαστήκαμε, σήκωσε άγκυρες και εισήλθαμε στη Διώρυγα. Καταπληκτικός ο διάπλους. Κόντρα στο ρεύμα αρχικά, με το νερό  να σχηματίζει απίθανα κύματα (κανένας φυσικός δεν μπορεί να αποδώσει τον τύπο τους). Φωτογραφίες και τραγούδι και χαιρετούρες με τους από πάνω από τη γέφυρα (ζήλειααα!)

    Δυο πατατούλες ύστερα στα Goody’s του Ισθμού και επιστροφή στο σχολείο.
Όμορφα και χαρούμενα δεν το λες. Καταπληκτικά και φοβερά όμως το λες!

    Ευχαριστούμε! Και σε άλλα…

Πού βρισκόμαστε