Η ιστορία του Συλλόγου "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ"

 


Γενικά Στοιχεία

Η ίδρυση του Συλλόγου «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ» το έτος 1957 ήταν αποτέλεσμα και καρπός ενός επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών τον Μάιο του 1956. Οργανωτής του Συνεδρίου εκείνου ήταν η «Ενωσις Χριστιανών Επιστημόνων» σε συνεργασία με το χριστιανικό κύκλο.

Η Διοργανωτική του Επιτροπή αποτελέστηκε από διακεκριμένους της εποχής εκείνης επιστήμονες, όπως οι Μαρίνος Γερουλάνος, Αρ. Κούζης, Παναγ. Μπρατσιώτης, Παναγ. Ζέππος, Κων. Μουτούσης, Σ. Ράμμος, Ιωάννης Σταματάκος, Δημ. Κωτσάκης, υπό την προεδρία του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Δωροθέου.

Η μεγάλη απήχηση των πορισμάτων του Συνεδρίου εκείνου οδήγησε στη σύσταση του Συλλόγου με την επωνυμία «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ», για να τονισθεί η αναγκαιότητα προσφοράς στην ελληνική νεολαία παιδείας εμπνεόμενης από τις αρχές και τα ιδανικά του ελληνορθόδοξου πολιτισμού. Μεταξύ των ιδρυτικών μελών του Συλλόγου ήταν πολλοί από τους συνέδρους εκείνου του Συνεδρίου, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Παιδαγωγοί και άλλοι επιστήμονες και ιδιώτες αποφάσισαν την ίδρυση και λειτουργία Σχολείων, στα οποία οι μαθητές θα εκπαιδεύονταν από ικανούς και υψηλής στάθμης εκπαιδευτικούς. Ρηξικέλευθοι, δραστήριοι και με ιεραποστολική διάθεση οι πρώτοι εκείνοι εκπαιδευτικοί της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» επιτελούσαν το έργο τους με ζήλο, ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση και όχι πάντοτε υπό ιδεώδεις συνθήκες, τα αποτελέσματα όμως υπήρξαν εκπληκτικά.Διοικητικό Συμβούλιο

Το εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται στα εκπαιδευτήρια «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ» στηρίζεται και προωθείται από Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται ανά τριετία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, εργαζόμενο με τους συμβούλους Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με την εκπαιδευτική επιτροπή, τους διευθυντές και το σύλλογο των διδασκόντων οργανώνει σεμινάρια, εκπαιδευτικά συνέδρια, δοκιμαστικές διδασκαλίες, καθοδηγεί τους διδάσκοντας για να επιτελούν αποτελεσματικότερα το έργο τους δηλ. Ελληνορθόδοξη αγωγή, πλήρη κατάρτιση και ολοκληρωμένη μόρφωση των μαθητών.


Σύσταση

Παναγής Κουτρίκης, Πρόεδρος Εφετών Διοικητικής Δικαιοσύνης - Πρόεδρος
π. Γεννάδιος Κουτσόπουλος, Θεολόγος - Α΄Αντιπρόεδρος
Αναστάσιος Γριτσόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός - Β΄Αντιπρόεδρος
Αικατερίνη Γούναρη, Φυσικός- Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Τουμανίδης, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών στην ΕΑΒ - Ταμίας

Μέλη

Τηλέμαχος Τζιάσιος, Φυσικός – Ραδιοηλεκτρολόγος
Αθηνά Ζορμπαλά, Διδασκάλισσα - τ. Διευθύντρια
Αγγελική Καλύβα, Φιλόλογος
Ιωάννης Σωτηρόπουλος, Μαθηματικός
Εμμανουήλ Σταθούλιας, Θεολόγος
Νικόλαος Τσαντάνης, Ιδ. Υπάλληλος


 

ΧΡΟΝΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ

Ο Σύλλογος υπό την επωνυμία «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ» συνεστήθη νομίμως το Δεκέμβριο του 1956 και αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου , μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Βάσει των καταστατικών του διατάξεων, ο Σύλλογος έχει ως κύριο σκοπό του την ολόπλευρη μόρφωση της νεότητας με γνώμονα τα Ελληνοχριστιανικά ιδανικά δια των εκπαιδευτηρίων τα οποία έχει ιδρύσει και συντηρεί.

 

 

 

 

idrisi1 idrisi2

 

 

 

 

Η αναγνώρισή του ήταν νεύση Θεού, ήταν απάντηση στο όραμα και στις προσευχές αγίων πνευματικών καθοδηγών, απάντηση στους πόθους και στις θυσίες εκπαιδευτικών, φορέων της ευγενέστερης και υψηλότερης κοσμοθεωρίας, εκπαιδευτικών με υγιείς παιδαγωγικές αντιλήψεις και επιστημονική κατάρτιση σπάνια, και άλλων επιστημόνων.

Ήταν απάντηση στην επιθυμία πολλών γονέων που ήθελαν σωστή αγωγή για τα παιδιά τους. Έτσι κανονικά, ανθρώπινα και νόμιμα αναγνωρίστηκε.

agiasmos
Φωτογραφία από τον Αγιασμό Ενάρξεως λειτουργίας.